
РОЗПОВСЮДЖЕННЯ В УКРАЇНІ
Спочатку цей вид риб мешкав на території України в Чорному та Азовському морі, але на сьогодні він поширений у всіх річках та майже у всіх ставках. Це донна берегова риба, яка відрізняється від інших своїм гарним апетитом і неймовірною продуктивністю. На жаль, бичок завдає величезної шкоди популяції аборигенних риб. Він винищує ікру та їх молодь.
ІХТІОЛОГІЯ
В Україні мешкає 30 різних видів бичків. Частина з них мешкає не тільки у морі… Найбільш цінні види:
- Кнут, якого називають мартовік (найкраще ловиться у березні). При сприятливих умовах виростає до 50 сантиметрів і має вагу до 1,5 кілограмів.
- Кругляк (Куцак)
- Пісочник
Нерест бичка йде майже цілий рік, але його пік припадає на весну, з температурою води вище 10-12 градусів Цельсія. Всі самці гинуть після першого свого нересту, самки ж виростають масою до 500 грамів і довжиною до 35 сантиметрів.
ОСОБЛИВОСТІ ЛОВУ БИЧКІВ
Бичок надзвичайно ненажерливий, до того ж він є канібалом. Ловиться зазвичай на насадки тваринного походження, на донні та поплавочні вудлища або спінінгі. Так само існує сучасний спосіб лову бичка на штучні їстівні приманки (мікроджиг). Популярні наживки для лову бичка – хробак, куряча печінка, креветка і свіже м’ясо риби. Ніяких особливих знаннь ця риба не вимагає, а головне що вам потрібно з собою взяти при лові бичка – екстрактор. Промисловим методом бичка ловлять у лиманах та акваторії Чорного та Азовського морів.
УЛЮБЛЕНІ МІСЦЯ МЕШКАННЯ
Зазвичай тримається осідло біля великих каменів, в норах, на пляжах.
СЕЗОН ЛОВУ І ЧАС ЖОРА
Ловиться в теплу пору, пік активності припадає на весну та осінь.
ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ ТІЛА
Мають довгасте тіло горизонтально приплюснуте у районі голови та вертикально – біля хвосту. Велика голова, близько посаджені очі, а у роті є кілька рядів щитовидних зубів. Так виглядає бичок. Забарвлення його може бути від світлого пісочного кольору до майже чорного.
ГАСТРОНОМІЯ
Про його гастрономічних якості свідчить цікавий факт. У місті Бердянськ Запорізької області, встановлено пам’ятник бичку-годувальнику. За легендою пам`ятник встановлено за те, що завдяки бичку у Бердянську не було голоду. Це цінний промисловий вид. Бичка консервують, смажать і звичайно ж в’ялять.