РОЗПОВСЮДЖЕННЯ В УКРАЇНІ

Це типовий представник річкової та озерної системи України. Воліє жити на тихих, сильно зарослих ділянках. Веде поодинокий спосіб життя, малорухомий. Зазвичай харчується біля дна.

ІХТІОЛОГІЯ

Це єдиний представник роду Tinca в Україні. Міжнародну наукову назву отримав в 1758 році. Не зайвим буде повідомити вам, що в деяких країнах лин занесений до Червоної книги. Наприклад, у Німеччині. У нас же його цілком можна ловити дозволеними методами. Лини не вимогливі до кисню, вони виживають навіть у таких місцях, де інша риба гине. Харчується личинками комах, хробаками і молюсками. Виростає у довжину до 70 сантиметрів та має вагу до 7,5 кілограма. Розмножуватися починає на 3-4 рік життя, при температурі води 18-20 градусів Цельсія. Ікру відкладає на стеблі рослин. Великі особини харчуються водоростями, в раціоні линів вони можуть становити до 60% від іншого корму.

Фото риби Лин на гачку

ОСОБЛИВОСТІ ЛОВУ

Основною проблемою при лові лина є те, що його потрібно шукати. А це зовсім не просто. Не скрізь лин живе, так що виманити його з притулку досить складно. Під час пошуку, перш за все, потрібно орієнтуватися на наступне: бульбашки на поверхні води, в місці, де лин риє дно. Ще має бути таке: тверда основа, покрита м’якими водоростями, або “вікна” в щільній рослинності. Якщо ви впевнені, що у водоймі лини є, та зловити їх вам не вдається, спробуйте таке: самостійно зробіть “вікно” (а ще краще протоптати до нього і пару стежок) та утрамбуйте в такомі місці дно. Наступна дія – принаджуйте линів. На це можливо піде не один день, та не одне місце, але якшо ви потрапите на цю стежку — не пожалкуєте!

Найперспективніша снасть для лову лина – поплавочна вудка з котушкою. Лин надає потужний опір, а особини вагою більше кілограма – і зовсім справжні бійці. Тому подбайте про якісну волосінь та міцні гачки. З наживок підійде: хробак, волохокрильник, молода рожева п’явка, бокоплав, пінка, мотиль. У літню спеку лин добре ловиться на кукурудзу, перловку та парену пшеницю. Для підгодовування для нього добре підійдуть як готові суміші, так і парені злаки, або дерть. Лин також добре відгукується на макуху. Головне при лові лина пам’ятати – це дуже обережна риба. Тому поводитись треба тихо.

СЕЗОН ЛОВУ ТА ЧАС ЖОРУ

Кращий час для лову – перша половина дня від сходу сонця до десятої. У холодну пору – не активний, невеликий сплеск спостерігається перед нерестом. У нічний час, ввечері та рано вранці — лин помітно активніше, ніж вдень.

Фото риби Лин на рогозі

ІДЕАЛЬНІ УМОВИ

Теплий тихий травневий або червневий день, час доби з 17 до 10 годин.

ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ ТІЛА

В руках лин викликає незвичайні тактильні відчуття. Він неймовірно слизький і приємно гладкий. Форма тіла – коротке, витягнуте і товсте. Його поверхня покрита дрібною лускою, яка сидить щільно. У кутах рота у лина перебуває по одному невеликому вусику.

ГАСТРОНОМІЯ

Зазвичай, лин не користується успіхом на українській кухні. Дається взнаки спосіб життя. Адже більшу його частину лин проводить у скупченнях водоростей. Але в деяких випадках його м’ясо дуже смачне. Особливо, коли линів розводять комерційні господарства, в яких за кисневими показниками розводити коропа неможливо. У таких ставкових і річкових линів, які живуть у чистих водоймах делікатесне м`ясо.

СВІТОВІ РЕКОРДИ

За версією IGFA, рекорд по лову цієї риби був встановлений у 1997 році. Риба важила 4,64 кілограма.
Є ще одна версія зареестрованного рекорду від другої контори: 1985 рік та риба вагою 8,5 кілограмів.