
Як зберегти улов влітку?
На подвір’ї літо, хай і не таке спекотне як минулого року, але все ж таки. Давайте обговоримо, як зберегти улов на риболовлі. Минули часи, коли ми виїжджали повудити на ранкову або вечірню зірку. Цивілізація наступає на дику природу, і за уловом з кожним роком доводиться їхати далі. Всі ми ловимо хто більше, хто менше. Усім хочеться порадувати, а якщо пощастить, то здивувати свіжою рибою близьких. Але, рано чи пізно в усіх також виникає питання “Як зберегти улов влітку?”
Пропоную вам ознайомитись з декількома способами зберігання вашого улову від псування.
Способи зберегти улов влітку:
1. Напевно найпоширенішим способом збереження риби є садок. Такий, якими користуються спортсмени. Довжиною 3-4 метри. Він усім відомий та зрозумілий. Головне вчасно діставати померлу рибу та правильно його встановити.
2. Наступний спосіб знайомий усім з дитинства. Рибу він зберігає протягом доби, дуже простий. Потрібен полотняний або синтетичний мішок (не поліетилен). Потрошена, НЕ МИТА риба в мішку перекладається кущами кропиви. Мішок забирається у тінь, або у ямку. Кропиву дістаємо і миємо рибу вже вдома. Спосіб насправді ефективний.
3. Ще один спосіб вимагатиме фізичних зусиль. Свіжа риба добре зберігається більше доби, підсолена до п’ятьох діб. У тінистому місці, бажано в кущах риється яма, глибина залежить від того, який місяць літа, віддаленість від води і т.д. Ви самі відчуєте, коли достатньо копати, ґрунт стане відчутно прохолоднішим за верхній шар.
Каструля емальована з потрошеною не митою рибою закидається травою, зверху ватником. Зрозуміло, що до такої рибалки треба готуватися, заздалегідь взяти лопату та каструлю. Підсолена риба у ямі зберігається довше. У серпні 2021 року, на березі Десни, за температури повітря вище 25 градусів за Цельсієм, ми зберегли підсолену рибу протягом 5-х діб, потім дорога додому 9 годин, привезли все «без душка». Щоправда, на 4 та 5 добу стало прохолодно.
4. Ще один досить надійний спосіб зберігання риби — засолити її прямо біля водойми. Але майте на увазі: зберігати її треба все-таки у прохолодному місці, в щемно закритому посуді.
6. Багато хто прямо на риболовлі рибу коптять. Перший – вдруге близькі радіють делікатесу. Добре якщо привезеш і трохи свіжою, а якщо копчена? Вже після третьої такої риболовлі риба повністю лунає сусідам. Це чудовий спосіб зберегти улов влітку
Домашні копченості наїлися. Цей спосіб не дає можливості порадувати рідних ні котлетами, ні смаженою рибою. Хтось намагався зберігати рибу, використовуючи сумки холодильники, наповнені акумуляторами холоду. Моя практика показала, що їхня ефективність вкрай низька. Таку сумку можна використовувати, якщо Ви їдете не більше, ніж на добу, і риби виловили небагато. Акумулятори холоду самі собою займають багато місця.
7. На окреме обговорення заслуговують сумки холодильники, що працюють від напруги в 12 В. У принципі всім зрозуміло, що це не морозилка, пристрій просто створює температуру нижче, ніж довкілля максимум на 10-15 градусів, при цьому не забуваємо, що холодильнику потрібен час на охолодження кожної нової рибини. Потужність 35-50 Вт. Бувають, звісно, і справжні мобільні морозилки. Не впевнений, що хтось потягне таку морозилку на риболовлю.
8. Напри кінець розповім про найнадійніший і майже 100 відсотковий спосіб зберегти улов влітку. Більшість з нас їздить рибалити по багато разів в ті самі місця. В більшості місць давно є знайомі місцеві, з якими перетинаємось по кілька років на риболовлі. Можна заздалегідь здзвонитись, дізнаюся рівень води, як клює, скільки рибалок на березі, варто не варто їхати, а головне домовитись про оренду частини морозилки.
Заодно дізнайтеся, що привезти із міста, якщо нічого не треба, просто привезіть місцевим гостинці. Повірте, завжди можна домовитись щодо морозилки чи льоду. Просто будьте людиною, спілкуйтесь!
Увага! Важливо знати! Добова норма вилову риби в Україні, складає 3 кг на одного рибалку за добу. Запам’ятовуйте, та не порушуйте!
Tag:А ви знали...