
Як приготувати манку для риболовлі?
Насадка з манної крупи – це відмінне рішення при лові примхливої мирної риби. Вона, розчиняючись у воді, приваблює підводних мешканців і видом (каламутна хмарка) і “сильним” запахом. Є улюбленими ласощами коропових і, що важливо, досить бюджетна за ціною. Та, й готується з манки наживка за 15 хвилин. Тому, пропоную розглянути питання “Як приготувати манку для риболовлі?” саме зараз.
Манна бовтанка – це гарна універсальна наживка, на неї можна зловити будь-яку мирну рибу. А риболовлю на карася, взагалі, важко уявити без цієї насадки. Манну бовтанку вигадали дуже давно. На неї ловлять вже багато десятків років, і до сьогодні вона залишається актуальною та популярною наживкою.
Є думка, що на манну бовтанку найкраще ловити на вудку, якщо її підчепити на фідер, то при ударі годівниці об воду манка злетить з гачка. Насправді, це не зовсім правильна інформація. Якщо манну бовтанку приготувати правильно, то можна ловити і на фідер, і на вудку, і на все, що завгодно.

Для приготування бовтанки з манки нам знадобиться манна крупа, вода і ємність, в якій ми все це замішуватимемо. Можна це робити хоч дома заздалегідь, хоч прямо пееред риболовлею. Беремо нашу ємність (у мене це стаканчик, у вас це може бути будь-що), і насипаємо манку. Манки ви можете насипати будь-яку кількість, все залежить від того, скільки вам потрібно. Для риболовлі, один рибалка, наврядчи використає більше чарки манної крупи за день.



Тепер поступово наливаємо воду (тепла вода робить манку м’якішою, холодна – більш резинову, головне – не переборщити з нею) і перемішуємо. Повинна вийти середня консистенція. Вона не повинна бути дуже рідкою, але в той же час не повинна бути дуже густою, як тісто. Вона має бути як густий крем. Залишаємо це хвилин на 5, щоб зерна наситилися водою і набрякли. Якщо ви хочете додати якийсь додатковий ароматизатор, його можна додати на цьому етапі. Я не додаватиму ароматизатор, манка в чистому вигляді теж дуже добре працює.
Коли минуло 5 хвилин і наша манка наситилася водою, беремо паличку і починаємо перемішувати. Можна скористатися зворотним боком ложки. Перемішуємо манку до тих пір, поки за ложкою буде тягнутися пасмо довжиною 5 см. Якщо пасмо буде, це означає, що ми досить перемішали, і наша бовтанка готова. Коли зерна манки розчиняються, вони виділяють клейковину. Завдяки клейковині манка триматиметься на гачку. Чим більше клейковини виділиться, тим краще вона триматиметься.



В результаті, коли ми добре перемішаємо, манки взагалі не повинно бути видно, має вийти однорідна маса. Процес перемішування зазвичай займає 5-10 хвилин, але буває менше. Все залежить від того, скільки ми дали води на початку. Якщо дати води більше, ніж треба, то мішати можна навіть більше години, і навряд чи щось вийде.
Перемішувати манку не обов’язково безперервно. Можна хвилину помішати, рука втомиться, поставити манку. Нехай вона трохи постоїть, трошки насититься, і за хвилину знову почати мішати.



Вже видно, що манка починає тягтись, але це ще не все. Продовжуємо процесс.



У результаті нашу бовтанку я перемішував трохи більше 10 хвилин. Вважаю, що вона цілком готова. Як бачите, ось те саме пасмо, про яке я говорив. Вона тягнеться за паличкою, це вже повністю робоча, готова бовтанка з манки.
Для того щоб було зручно зберігати, транспортувати, щоб було комфортно надягати манку на гачок, можна придбати шприци на 20 мл. Вони продаються в усіх аптеках, і коштують копійки. Беремо шприц, дістаємо поршень. Наше завдання – забити нашу бовтанку у шприц. Це можна робити різними способами. Пропоную таке рішення. Є менший шприц, на 5 мл, але краще взяти на 10 мл. Він із обрізаним носиком.
Беру цей шприц, вставляю в бовтанку і витягаю поршень. Шприц наповнюється манною бовтанкою, вставляю його у великий шприц і видавлюю. Досить зручний варіант. Виходить набагато швидше, ніж забивати туди манку якоюсь паличкою. Шприц наповнили, вставляємо поршень на місце. Тепер, коли бовтанка знаходиться в шприці, її зручно вдягатиме на гачок, а також зберігати.
Пара слів про зберігання. Якщо ми не хочемо перед кожною рибалкою готувати манку для риболовлі, ми можемо один раз приготувати її багато і покласти в морозилку. Але морозити її можна лише один раз.



Як бовтанка одягається на гачок? Дуже просто! В одну руку беремо гачок, в іншу руку – шприц або паличку з манкою. Починаємо обмотувати бовтанку навколо гачка. Повністю обмотуємо гачок, джало також закриваємо. Бовтанка надягнена, можна приступати до риболовлі. Сподіваюсь моя розповідь надала вам переконливу відповідь на питання “Як приготувати манку для риболовлі?” Дякую за увагу і нехай вам щастить!
Tag:А ви знали...