Ні для кого не секрет, що в’ялена верховодка це дуже бажана закуска під пиво. У цій статті я допоможу вам приготувати з неї справжній делікатес або просто навчу вас в’ялити звичайну верховодку. Що для цього потрібно? Та не так уже й багато. Наловити риби та купити солі. Якщо з першими двома пунктами впоралися – рахуйте половину справи вже зробили. Далі нашу рибку треба засолити.
Солона верховодка і в’ялена відрізняється тільки способом сушіння. Якщо солону рибку – таранку сушать у будь-якому сухому місці: на батареї, балконі у квартирних умовах, на веранді приватного будинку, то в’ялену потрібно вивішувати та в’ялити обов’язково на вітрі. На сонці або в тіні на свіжому повітрі; на крайній випадок у приміщенні, що добре провітрюється.
Нескінченні низки сушарок риби по морському узбережжю в скандинавських країнах переконливо доводять можливість в’ялити рибу навіть у холодну пору року. Насправді в’ялить рибу сонце і вітер, а не температура. Тепло сушить.
Для цього нам знадобиться ємність, в яку поміститься вся риба, призначена для в’ялення. Вона має бути або пластикова, або з нержавіючої сталі. У жодному разі не можна використовувати алюмінієву або жерстяну. Такий посуд міняє смак риби.
Скількі солі потребує в’ялена верховодка?
Сіль кам’яна (не можна використовувати сіль класу екстра та йодовану), яку застосовують у наступній пропорції до риби:
– Мінімальна кількість солі 50 грамів на 1 кг вам знадобиться в зимовий період;
– навесні та восени достатньо 50-100 грам на кілограм риби;
– Влітку в спеку не менше 100 грам на кілограм, краще 150 грам.
Перед засолюванням верховодку не миють, на дно ємності насипають тонкий шар солі і викладають рибу, поступово закриваючи дно.
Рибу краще викласти в ємності шарами, обробивши кожен шар сіллю. Найбільш рясно, необхідно покрити сіллю верхній шар. Потім ємність накривають дощечкою або рівною кришкою і встановлюють гніт вагою не менше 3 кг. Наступний крок – всю цю справу ставлять у льох чи холодильник на 2 дні. Відбувши в прохолодному місці 2 дні риба просолиться, після цього її виймають, промивають і починають в’ялити звичайну верховодку.
Як визначити готовність засолювання верховодки?
Готовність до в’ялення можна визначити за такими ознаками:
очі знебарвилися і впали всередину;
спинка теж впала і сама рибка як би «стиснулася»;
тіло рибки стало твердим та пружним;
луска практично не опадає при дотику.
Коли рибка готова, дістаємо її, промиваємо під струменем води від солі і розкладаємо на папері, серветках, газетці або на дошці для просушки. Деякі зразу промиту рибку нанизують і вивішують.
Можна нанизати рибу на дріт, але краще використовувати спеціальні сушарки для риби, при застосуванні яких цей процес сушіння елементарний. І головна його перевага, не треба ганяти мух. Потрібно лише розкласти засолену рибу на поличках сушарки так, щоб риби та не стикалися одина з одною.
Де і як правильно в’ялити верховодку?
В’ялитися (сушиться) звичайна верховодка повинна в темному, добре провітряному місці. У жодному разі ні на сонці. Якщо вологість повітря в місці сушіння риби не велика, то через 2-3 дні риба буде готова, за високої вологості процес може розтягнутися на тиждень, ну а сушиться верховодка і того менше.
Якщо ви новачок у виробництві в’яленої верховодки, то з першого разу може і не вийде, але ви не впадайте у відчай спробуйте ще раз. В’ялена верховодка на те заслуговує!
Смачного! і Будьмо!
Народився я майже в очеретах, на березі Волги, в районі під назвою Світлий Яр. З молоком матері, ввібрав у себе любов до риб та їх лову. У 5 років я вперше взяв у руки вудку. Досі за неї тримаюся...