
Як приготувати горохову мастирку?
Що таке горохова мастирка? Це чудова універсальна наживка, яку любить практично вся мирна риба, тому я вважаю, що кожен рибалка має вміти самостійно приготувати таку наживку.
Звичайно, в наш час можна купити горохову мастирку без проблем, але все, що зроблено своїми руками, завжди краще. Якщо ми щось готуємо самі, ми завжди знаємо, коли це було приготовлено, знаємо, що продукт свіжий, і знаємо, з яких інгредієнтів ми це зробили, що також важливо.

Для приготування мастирки нам знадобиться колотий лущений горох. Це звичайний горох, який продається у будь-якому продуктовому магазині. Також нам знадобиться манка, цукор, вода і трохи куркуми (це не обов’язковий компонент). Щоб у нас вийшла хороша і правильна мастирка, необхідно дотримуватися пропорцій. На 2 склянки гороху будемо використовувати 5 склянок води та 1,5 склянки манки.



У каструлю наливаємо 5 склянок води. Ставимо нашу каструлю на плиту, вмикаємо вогонь, і чекаємо, поки вода закипить. Коли вода закипіла, додаємо до неї 2 склянки гороху. Робимо мінімальний вогонь, і варимо горох доти, доки він максимально розвариться. Він має майже перетворитися на пюре. Поки горох вариться, його треба контролювати і обов’язково помішувати, щоб він не пригорів. Коли вода з горохом почала кипіти, кришку можна зняти, щоб піна, яка утворюється в процесі варіння, не залила плиту. Піна швидко, раптово піднімається, і миттєво збігає.
Поки вариться горох, можна підготувати манку. Я заздалегідь насипав у тарілочку 1,5 склянки манки. Якщо ми хочемо додати до мастирки ароматизатор – корицю, коріандр, якісь ще додаткові запахи – це краще зробити з манкою. Додати в манку та перемішати. З ароматів я зараз додавати нічого не буду, я люблю додавати в мастирку куркуму. Вона не має насиченого запаху спецій, запах у неї є, але не різкий. Але куркума дає дуже добрий насичений жовтий колір.



Для того, щоб мастирка була жовтіша, в манку можна додати куркуму. На цю кількість манки нам знадобиться приблизно 2 чайні ложки куркуми. Можна навіть трохи менше, вона надає досить насичений колір. Добре перемішаємо її із манкою. На тлі цієї кількості манки жовтого кольору куркуми навіть не видно, але коли ми додамо горох, куркума свою справу зробить. Манку повністю підготовлено. Продовжуємо помішувати горох, контролюємо щоб він максимально зварився.
Пройшло приблизно 20-25 хвилин. Ми бачимо, що води вже майже не залишилося, горох почав перетворюватися на пюре. На цьому етапі для посилення смаку можна додати 2 столові ложки цукру. Добре перемішуємо. Час приготування гороху у всіх може бути різним, це залежить від гороху, наскільки він старий чи молодий. У нас він зварився за 25 хвилин, може варитися 30-40 хвилин.
Горох готовий. Він стоїть на маленькому вогні. Додаємо поступово манку та перемішуємо. Поки ми перемішуємо, манка також розварюється. Горох стає густим, це нам треба. Продовжуємо додавати манку. Мішати стає дуже важко, тому вимикаємо плиту, ставимо каструлю на стіл і продовжуватимемо вимішувати, тільки тепер не ложкою, а товкачем для картоплі.



Висипаємо манку, що залишилася, і добре перетираємо. У приготуванні мастирки це найскладніший етап. Він фізично складний, потрібно докласти добрих зусиль, щоб усе це перем’яти. Продовжуємо м’яти нашу мастирку. Поки вона гаряча, манка розварюватиметься, розчинятиметься. Потім її взагалі не буде видно у мастирці. Коли ми добре вимішали мастирку, залишимо її на 10 хвилин, щоб вона трохи охолола. Потім трохи замісимо її вручну.



Минуло 10 хвилин. Дістаємо мастирку з каструлі, тепер трохи вимішаємо її вручну. Ось і все, наша мастирка повністю готова. Вона має дуже приємний та насичений запах гороху, що неодмінно сподобається рибі. Також вона відмінно ліпиться, і дуже добре триматиметься на гачку!
Tag:А ви знали...